Back to All Events

Mozarts Gouden Jaren, Van Swieten Society, Utrecht, NL

  • TivoliVredenburg Utrecht Netherlands (map)

Steuart is pleased to join the Van Swieten Society for a special series of concerts entitled "Mozart's Golden Years", or Mozarts Gouden Jaren. 

For more information, see: http://www.vanswietensociety.nl/mozarts-gouden-jaren/

Mozarts ‘Gouden Jaren’ waren de jaren van zijn Weense meesterwerken, waaronder de pianokwartetten. De vraag is, of een componist, die als wonderkind begon en maar 35 jaar oud werd, niet louter gouden jaren heeft gekend? “Ach, hadden wij hier ook maar klarinetten”, verzuchtte hij in 1778 aan zijn vader na een bezoek aan Mannheim. Mozart werd op zijn wenken bediend toen sterklarinettist Anton Stadler een jaar later in dienst van het Weense Hof kwam. Stadler speelde onder andere op een ‘bassetklarinet’, een nieuw instrument met een prachtig lager bereik waarvoor Mozart het Klarinetkwintet schreef. Het maakte geen school en er zijn geen exemplaren van overgeleverd. Slechts één afbeelding is ervan gevonden in Riga in 1992. Klarinettist Frank van den Brink zal tijdens dit concert een reconstructie laten horen van dit bijzondere instrument.

Frank van den Brink klarinet, Heleen Hulst viool, Sara DeCorso viool, Bernadette Verhagen altviool, Steuart Pincombe cello en Bart van Oort piano.

vss.jpg